Take a cue from this HDB interior design that flaunts a black and white colour theme with a minimal style.

hdb-interior-design-opening-image-living-room
It’s a white world in this HDB!

Who livs here: James Goh with his wife Tim

Location: Block 890A, Tampines Ave 1

Type of home: 4-room resale HDB

Livspace team: Interior Designer Weigen Pan with Project Manager Kent Huang

Livspace service: Design, mansory, demolition, carpentry, electrical, plastering, painting, FF&E purchasing

Budget: $$$$$


It all started one day when James Goh and Tim, the couple living in this HDB, decided to stir things up a little. They went looking for interior designers who could bring their ideas to life. This resale HDB has been home to the couple for years now, and as ardent lovers of a minimalist lifestyle they wanted a very clean design for their home. In stepped Weigen, their designer, and promised to deliver their dream HDB! After a briefing session, Weigen knew he had to take care of the minutest of details to come up with a design that would resonate with the couple.

You will be surprised to see what happened next. Read on.

hdb-interior-design-infobox-client-brief

Kicking off with some unbelievable before-afters

hdb-interior-design-before-after-living-room
hdb-interior-design-before-after-dining-room
hdb-interior-design-before-after-kitchen
hdb-interior-design-before-after-master-bathroom
hdb-interior-design-before-after-powder-room

Oodles of sophistication for the living room

hdb-interior-design-living-room-grey-sofa
Grey and white make for an elegant statement
hdb-interior-design-living-room-tv-unit-sheer-curtains
Sheer white curtains are great to let natural light seep in
hdb-interior-design-living-room-downlights-rug-white
When there’s enough natural light, keep artificial light minimal
hdb-interior-design-living-room-tv-wall-glass-partition-panel
A glass panel extension to create a partition

Weigen describes this space as silent and calm with sail white-painted walls that calms the mind. And we couldn’t agree more! Keeping up with the minimal theme is the lone sofa in grey upholstery that is enough to seat a couple. Since Weigen wanted to get a clean look for this HDB interior design, he steered clear of all other furniture. The highlight of this living-cum-dining area is the TV unit in bold matte black.

The customised TV console extends to a black matte-framed glass partition that has a ledge which can be used for display.

“Since we are very busy, we wanted someone who would keep us informed about the progress of our home. The team at Livspace is very responsive and gave us regular updates. Weigen’s designs are great and he also accompanied us to shop for tiles for our home and gave us recommendations to buy things online as well. It was a fulfilling experience for us!”

James Goh

Livspace Homeowner

A bold statement on a white canvas in the kitchen

hdb-interior-design-kitchen-parallel-layout-glass door
Stark white cabinetry and flooring
hdb-interior-design-kitchen-parallel-under-cabinet-lights
Under-cabinet lights are the best task lights for a kitchen
hdb-interior-design-kitchen-hob-unit-appliances
Sleek appliances are like cherry on the cake in a kitchen

There was one thing that could not be compromised while renovating the kitchen and that was the golden triangle and functionality of this space. Weigen took care of even the smallest detail to design this kitchen. Dark wood texture with a hairline brush-white laminate has been used for the kitchen cabinets. He has also added a white quartz non-drip profile for the countertop and backsplash, which is very easy to clean. The appliances and under-cabinet lights make it a lot more functional. It would indeed be fun to cook up a storm in this kitchen now!

A symbol of modern design: The master bedroom

hdb-interior-design-master-bedroom-entrance-glass-door
This home has a lot of glass doors
hdb-interior-design-master-bedroom-upholstered-bed
A fully upholstered bed for ultimate comfort
hdb-interior-design-master-bedroom-wooden-flooring-white-walls
Minimal furniture and plain white walls
hdb-interior-design-master-bedroom-tinted-glass-wardrobe
Tinted black glass wardrobe with sliding shutters

The master bedroom has been opened up by hacking a wall which increased the available space by at least 30%. Weigen wanted to give this bedroom the look and feel of the luxurious presidential suite of a hotel. A queen size bed with two side tables can now fit in comfortably. We love the tinted black glass wardrobe with sleek profile handles. The couple always wanted a posh-looking wardrobe and this seemed to be the best fit.

Lending some warmth to this grey-black bedroom are the wooden floor tiles that look natural and soothing.

Common bedroom turned into a workstation

hdb-interior-design-common-bedroom-work-station
An ideal workspace for two
hdb-interior-design-workstation-wardrobes-track-lights
An open workstation with light and air circulation

Since they are a working couple, it was essential to create a workstation for them where they could work peacefully. Weigen hacked the common bedroom and turned it into a workspace with plenty of storage space and natural light. It’s a unique open concept work zone that is both functional and compact.

Of fresh new toilets and powder rooms

hdb-interior-design-master-toilet-black-wall-tiles-led-lights
Black and white colour combination for the master toilet

For the master bathroom, Weigen wanted to achieve a classic look that never goes out of style. So, he chose black tiles for the walls and white slate tiles for the floor to give the illusion of height.

hdb-interior-design-powder-room-pink-wall-tiles
The powder room feels like a walk in the cherry blossom garden
hdb-interior-design-powder-room-vanity-niche-storage
Niches carved into the wall for storage

The powder room was created by hacking the common toilet since the couple wanted one. Weigen took inspiration from the concept of “Hanami”, which in Japanese means flower viewing. So, what you can see here is a soothing colour combination of pink and white. He had added quartz on the countertop and backsplash and a full-size mirror for the vanity. A smart addition to this powder room is the storage-intensive vanity unit which is water-proof.

“Working with the couple was a rewarding experience as a designer for me, since they were open to my ideas and I could experiment and share my thoughts with them. I had complete freedom to design and they had a lot of ideas that we discussed during our meetings. They are highly professional and fun to work with. I personally loved designing the powder room because it stands in stark contrast to what it was before renovation.”

Weigen Pan

Interior Designer, Livspace

Want to look at a condo that we recently renovated for a young family? Check this out: This Family Loves Clean Lines and That’s What Their Condo Flaunts Now.

Send in your comments and suggestions to editor.sg@livspace.com.